Právo lékárníků na výhradu svědomí brání výkonu eutanázie

18.05.2014 18:21

Holandští lékaři provádějící eutanázii narážejí stále častěji na problém se nákupem nezbytných farmakologických prostředků. Lékárníci jim je totiž odmítají vydat s odkazem na výhradu svědomí. Uvedl to holandský televizní program Altijd Wat Monitor, věnovaný právě této problematice.

Více než polovina lékařů z kliniky pro eutanázii se zavádějícím jménem "Vita" přiznala, že lékárníci často odmítají vydat farmaka nezbytná k provedení eutanázie. Nejčastěji se odvolávají na náboženské přesvědčení nebo na kontroverzní případy, které jsou v rozporu s právem, jako usmrcování lidí trpících demencí nebo psychickými chorobami.

Jedna z holandských levicových stran už vystoupila s požadavkem odebrat lékárníkům právo na výhradu svědomí. Za jeho zachování však bojuje sdružení holandských farmaceutů. Jak zdůrazňují, lékárna je ze své podstaty obchodem s léčivými substancemi a nikoli s prostředky působícími smrt.

Zpráva z Radia Vatikán 30.4.2014

https://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=20104

K tomuto článku bych jen podotkla, že čeští lékárníci zatím sice nemusí řešit výdej přípravků k eutanazii, ale uplatňovat výhradu svědomí např. v souvislosti s hormonální antikoncepcí je jim v praxi bráněno a pokud se o to pokusí dolehne na ně těžce nevole vedoucích či majitelů lékáren stejně jako řadových kolegů. V této věci by se členové  sdružení LPŽ rádi zasadili o zlepšení situace.